Workshops  2018

In totaal zullen 10-15 lezingen/workshops worden aangeboden. Een aantal workshops vindt gelijktijdig plaats. Hieronder alvast een korte aanduiding van een klein aantal lezingen en workshops die al staan gepland voor Hongarije Plaza 2018:


1. Gerhild Tóth-van Rooij:

György Ligeti (1923-2006), baanbrekend componist in de twintigste eeuw,

Over deze lezing schreef Hessel Fluitman in het Friesch Dagblad: "Gerhild van Rooij bracht met haar verhaal over de Joods-historische componist György Ligeti de tegenwoordige tijd weer in beeld. Dat ging niet alleen over zijn composities, maar ook over de verschrikkingen van het nazisme en de grote weerstanden die nog steeds bestaan tegen het Jodendom. En tegen moderne composities. Met haar enthousiasmerende verhaal brak ze een lans voor de composities van deze in 2006 overleden componist."


2. Prof. Dr. László Marácz:

De oorsprong van de Hongaarse taal: Fins, Turks of gewoon Hongaars?

Zie over de achtergronden bij deze lezing de artikelen in Most Magyarul! Hongarije Magazine 81 (februari 2018) en 82 (mei 2018).


3. Pieter Biezenaar & Angelie Witjes:

Fietsen in Hongarije

Angelie en Pieter hebben de afgelopen jaren tal van onderhoudende verhalen gepubliceerd in Most Magyarul! Hongarije Magazine over fietsen in Hongarije: Fietsen langs de Donau, Fietsen langs de Dráva, Fietsen langs de grenzen en Fietsen over de poesta. Met hun aanstekelijke verhalen laten zij zien hoe leuk het kan zijn met weinig eisen over het Hongaarse platteland te fietsen en hoe juist het contact met de plaatselijke bevolking zo'n fietsreis waardevol maakt. Ook gaven zij met veel succes een tweetal lezingen tijdens de Fiets- en Wandelbeurs 2017. 


4. Workshop Hongaarse volksdans


5. Workshop schermen o.l.v. Hongaarse maitre (nog niet zeker)


6. Workshop Kodály-zingen?


7. Honing maken – Wilfred Muis 


Eén van de mooie ambachten, die in Hongarije nog springlevend is, is het ambacht van de imker. Bloemen- en acaciahoning zijn de bekendste honingsoorten. Maar er zijn er veel meer. Hoe hou je een bijenvolk? Hoe belangrijk zijn bijen in de natuur? Wilfred Muis vertelt over zijn ervaringen als Nederlandse honingmaker in Hongarije. 

Deze lijst is slechts een begin, aanmeldingen welkomOok via de Facebookpagina van Hongarije Plaza kunt u binnenkort op de hoogte blijven van het programma.

Via deze link gaat u naar de  Facebookpagina

Hongarije Plaza