Most Magyarul! Hongarije Magazine-zaal 1

1. Gerhild Tóth-van Rooij

György Ligeti (1923-2006), baanbrekend componist in de twintigste eeuw,

Over deze lezing schreef Hessel Fluitman in het Friesch Dagblad: "Gerhild van Rooij bracht met haar verhaal over de Joods-historische componist György Ligeti de tegenwoordige tijd weer in beeld. Dat ging niet alleen over zijn composities, maar ook over de verschrikkingen van het nazisme en de grote weerstanden die nog steeds bestaan tegen het Jodendom. En tegen moderne composities. Met haar enthousiasmerende verhaal brak ze een lans voor de composities van deze in 2006 overleden componist."

2. Pieter Biezenaar & Angelie Witjes

Fietsen in Hongarije

Angelie en Pieter hebben de afgelopen jaren tal van onderhoudende verhalen gepubliceerd in Most Magyarul! Hongarije Magazine over fietsen in Hongarije: Fietsen langs de Donau, Fietsen langs de Dráva, Fietsen langs de grenzen en Fietsen over de poesta. Met hun aanstekelijke verhalen laten zij zien hoe leuk het kan zijn met weinig eisen over het Hongaarse platteland te fietsen en hoe juist het contact met de plaatselijke bevolking zo'n fietsreis waardevol maakt. Ook gaven zij met veel succes een tweetal lezingen tijdens de Fiets- en Wandelbeurs 2017.

3. Prof. Dr. László Marácz:

De oorsprong van de Hongaarse taal: Fins, Turks of gewoon Hongaars?

Zie over de achtergronden bij deze lezing voorlopig de artikelen in Most Magyarul! Hongarije Magazine 81 (februari 2018) en 83 (juli 2018).

4. Hungaria Huizen

en Gastouders Hongarije

Introductie vakantie in Hongarije en ervaringen als gastouder voor Hongaarse kinderen op  vakantie in Nederland.

Sponsorzaal 2

5. Wilfred Muis 

Honing maken in Hongarije en andere natuurverschijnselen 

Eén van de mooie ambachten, die in Hongarije nog springlevend is, is het ambacht van de imker. Bloemen- en acaciahoning zijn de bekendste honingsoorten. Maar er zijn er veel meer. Hoe hou je een bijenvolk? Hoe belangrijk zijn bijen in de natuur? Wilfred Muis vertelt over zijn ervaringen als Nederlandse honingmaker in Hongarije. 

6. Mónika Soós

Hongaars leren, hoe doe je dat?

Iedereen die iets met Hongarije te maken heeft merkt al heel snel, dat je met kennis van het Nederlands, Engels of Duits je niet veel Hongaars kunt begrijpen. Er is maar één oplossing en dat is jezelf in de Hongaarse taal verdiepen! Niet heel gemakkelijk maar een hele mooie uitdaging voor iedereen. Op deze workshop krijgt u informatie over, waar en hoe u Hongaars kunt leren. U krijgt ook een spannende inleiding over de uitspraak van de Hongaarse taal en een uitleg over waarom de Hongaren een beetje raar kijken als u hen om 10 uur ’sochtends enthousiast met „Jó reggelt” begroet.” 

7. Marcel van Rijn

Actieve vakanties in Hongarije

Op zoek naar leuke activiteiten om te doen tijdens een vakantie in Hongarije?
Kom dan naar de workshop van Marcel van Rijn, de eigenaar van Voordelig Hongarije, waarin hij zal vertellen over de mogelijkheden. Denk hierbij aan activiteiten geschikt voor het gezin, voor een groep vrienden of voor individuele deelname.
Andere mogelijke activiteiten zijn quad rijden, UAZ-safari, rijden met een tank, het volgen van high rope parcoursen in speciaal aangelegde parken etc.
Geïnteresseerd in andere activiteiten? Vraag het tijdens de workshop en Marcel geeft antwoord.
Ook als je zelf wilt mountainbiken, wandelen of toerfietsen kan Marcel tijdens de workshop advies geven over mooie regio's om de vakantie te vieren.
Geen zin om zelf de reis te organiseren en liever alles overlaten aan een bedrijf dat gespecialiseerd is in het organiseren van actieve rondreizen? Kijk dan op www.voordelighongarije.nl naar hun mogelijkheden, staat de gewenste reis er niet tussen, dan kan mensamen met u kijken naar de mogelijkheden.

8. Robert Kemkers

Makelaar in Hongarije

Wat voor de één een droomhuis is, is voor de ander een schrikbeeld. De één wil graag zelf van de grond af renoveren, de ander wil graag kant-en-klaar met zwembad. Hoe vind je je droomhuis. Hoe is de prijsontwikkeling van onroerend goed in Hongarije. Aan welke eisen moet je als Nederlandse koper voldoen. Welke kosten komen er bij kijken. Robert Kemkers heeft 12 jaar ervaring als makelaar en jurist. 

Sponsorzaal 3 

Magyarnyelvű előadások

9. Pálfalvi Ivett

Hollandok között magyar

Milyen lehetőségeket rejtenek a hétvégi magyar óvodák és iskolák Hollandiában a gyerekeknek, a szülőknek, a pedagógusoknak és a vállalkozóknak? A jelenleg elérhető válaszok bemutatása a kétnyelvűség, többnyelvűség alapjaira építkeznek. Az előadás után szeretettel várjuk a gyerekeket a workshopra!
10. Edwin van Schie

ER-ről van szó. Avagy: hangsúly, dallam és ritmus: a megértés fontos jellemzői"

Azt mondta Laci nekem: 'Na, Edwin, most három hete figyelem a munkatársaimat, de még sosem hallottam az "er-szócskát..." Ez  a kis sztori megmutatja hogy van némi különbség a valóságos, beszélt nyelv és az írott nyelv között. Ami továbbá fontos a holland nyelv megértéséhez, az az hogy hova tesszük a hangsulyt. A magyar nyelv ebben nem tud segíteni, hiszen mindig egyformán a szavak első szótágjára esik."

11. Kocsány Marianna

Flow és Pszichológiai Immunrendszer - a magyar pszichológusok a boldogság nyomában

Szeretnéd tudni mennyire fejlett a pszichológiai immunrendszered? Kíváncsi vagy, mi is az a FLOW?

Ezen az interaktív workshopon mindezekre választ kaphatsz!

A workshop-on két nemzetközileg elismert magyar pszichológus munkásságával ismerkedhetnek meg a résztvevők: Oláh Atilla Pszichológiai Immunrendszere és Csíkszentmihályi Mihály Flow elmélete kerül bemutatásra. Mindezt csoportos feladatokkal és tesztkitöltéssel, tesszük interaktívvá, amely során megtudhatod mennyire fejlett a Pszichológiai Immunrendszered, és milyen módon növelheted a FLOW élményt az életedben!

12. Janecskó Ferenc

A motivációs előadó a pozitív gondolkodás előnyeiről beszél, s bemutatja többek között az őszi előadássorozatát, melynek keretében Vulity Tvrtko-t is meghívják Hollandiába!

Hongarije Plaza