Teksttheater Taalwerkplaats DrentheHet Teksttheater van de Taalwerkplaats Drenthe speelt Als ik beken, ben ik een boef"Ha bevallom, bűnös leszek..."De 28-jarige Hongaar Géza belandt in 1948 in het Huis van Bewaring te Haarlem. Na 2½ jaar komt hij vrij en vertrekt naar Giethoorn. 

Daar wachten zijn verloofde en zijn tweejarige zoon, die hij nog nooit gezien heeft, op hem. Maar eerst moet hij langs de burgemeester die hem een lesje in gehoorzaamheid geeft.


Een waargebeurd verhaal naar het boek Huisje, boompje, beetje voor de vluchteling’van Thérèse Major.

Het Teksttheater van de Taalwerkplaats Drenthe bestaat uit:

Patrick Bauwens, gitaron
Trudie van den Bos, banjo, gitaar en zang
Thérèse Major, verteller

Jaap Schuring, voordracht


.-.-.-.

Lezingen/workshops 2016

Een droomhuis kopen in Hongarije – Robert Kemkers 

Wat voor de één een droomhuis is, is voor de ander een schrikbeeld. De één wil graag zelf van de grond af renoveren, de ander wil graag kant-en-klaar met zwembad. Hoe vind je je droomhuis. Hoe is de prijsontwikkeling van onroerend goed in Hongarije. Aan welke eisen moet je als Nederlandse koper voldoen. Welke kosten komen er bij kijken. Robert Kemkers heeft 12 jaar ervaring als makelaar en jurist. 

Leven en werken met Hongaren - Maria Ballendux-Bogyay 

Maria Ballendux hoopt met haar presentatie Nederlanders te helpen om Hongaren beter te begrijpen én Hongaren te helpen Nederlanders te begrijpen. Gewapend met meer kennis over het karakter van een volk zullen we minder snel oordelen op grond van onze eigen waarden en normen. Daarvoor is kennis van eigen cultuur nodig en moeten we clichés, generalisaties en stereotypen vermijden. Maria Ballendux heeft over dit onderwerp meerdere boeken gepubliceerd. 

Sportieve vakanties in Hongarije – Marcel van Rijn 

Hongarije biedt heerlijke mogelijkheden voor diverse sportvakanties. Wandelen, zeilen, paardrijden, kanovaren, motorsport zijn maar een paar voorbeelden. Voor beginners en voor ervaren sporters is er voldoende in de aanbieding. Marcel van Rijn, zelf sportenthousiasteling, vertelt er graag over. 

Honing maken – Wilfred Muis 

Eén van de mooie ambachten, die in Hongarije nog springlevend is, is het ambacht van de imker. Bloemen- en acaciahoning zijn de bekendste honingsoorten. Maar er zijn er veel meer. Hoe hou je een bijenvolk? Hoe belangrijk zijn bijen in de natuur? Wilfred Muis vertelt over zijn ervaringen als Nederlandse honingmaker in Hongarije. 

Hongaars leren, hoe doe je dat? – Mónika Soós 

Iedereen die iets met Hongarije te maken heeft merkt al heel snel, dat je met kennis van het Nederlands, Engels of Duits je niet veel Hongaars kunt begrijpen. Er is maar één oplossing en dat is jezelf in de Hongaarse taal verdiepen! Niet heel gemakkelijk maar een hele mooie uitdaging voor iedereen. Op deze workshop krijgt u informatie over, waar en hoe u Hongaars kunt leren. U krijgt ook een spannende inleiding over de uitspraak van de Hongaarse taal en een uitleg over waarom de Hongaren een beetje raar kijken als u hun om 10 uur ’sochtends enthousiast met „Jó reggelt” begroet.” 

Hongarije leren kennen (quiz) – Karin de Ruijter en Wim Jacobsen 

Natuurlijk kent iedereen de namen Boedapest en Balaton als het over Hongarije gaat. Maar er zoveel meer te beleven en te bekijken in dit mooie land met zijn geheimzinnige taal. Karin de Ruyter en Wim Jacobsen nemen u spelenderwijs mee door het hele land en maken u nieuwsgierig naar nog zo veel meer fraaie vakantiebestemmingen waar u verrassend voordelig met z’n tweeën of met de hele familie fantastisch vakantie kunt vieren. 

Nieuwe ontwikkelingen in de Hongaarse folk – Crispijn Oomes 

Crispijn Oomes van St. Netwerk Hongaarse Volksmuziek neemt u door middel van woord en muziek mee naar de ontwikkeling van Hongaarse traditionele volksmuziek naar moderne Hongaarse folkrock. Gezelschappen uit de oude doos, zoals Sebö, Muzsikás, Ökrös en Téka komen voorbij, maar ook nieuwe bands die de Hongaarse volksmuziek succesvol hebben weten te verbinden met hedendaagse popmuziek, zoals Csík Zenekar, Cimbaliband, Budafolk en The Transsylvanians. Ook vertelt Crispijn waar je moet zijn om de Hongaarse volksmuziek en folk live te kunnen meemaken: in danshuizen, op festivals en in zomerkampen. www.tanchaz.nl 

Een vakantie-schetsboek maken in Hongarije - Annerie Mol 

Annerie zal aan de hand van voorbeelden vertellen hoe je tijdens je vakantie een mooi aandenken kunt maken in de vorm van een schetsboek. Voor €5,- kunt u een dummyboek, fineliner en hand-out kopen om te gebruiken. Wanneer er genoeg tijd is, gaan de deelnemers beginnen met het maken van een eerste schets. 

De Hongaarse eetcultuur, honderd procent Hongaars? – Tom de Smet 

Als voormalig kok en patissier, onderzoekt journalist Tom de Smet al jaren de geschiedenis en ontwikkeling van de Hongaarse eetcultuur Maar hoe typisch Hongaars is die eetcultuur nu eigenlijk? Aan de hand van familiegeschiedenissen, de gastronomische festivals, de vele ingrediënten, gerechten en producten neemt hij u mee op een culinaire reis door de tijd en laat hij zien hoe de Hongaren samen met de andere volken in Midden-Europa, als een melting-pot in het Karpatenbekken, geur en smaak gaven aan de Hongaarse eetcultuur. 

Optimaliseren zakelijke Hongaars-Nederlandse samenwerking - Zsofia & Alexander Logemann 

Als je vaker samenwerkt met Hongaarse collega’s of klanten, dan ben je zeker aangelopen tegen onderlinge misverstanden en frustraties. Door interculturele fijngevoeligheid kan dit zeker verbeteren en dat komt de relatie én de zaken ten goede. In deze workshop geven Dr. Alexander Logemann en Zsofia Logemann-Molnar-MSc een korte toelichting op de training die ze via Adapting Minds geven aan zakenmensen. 

Emigreren, wat komt er bij kijken – Robert Kemkers 

Robert Kemkers van de GeGe Groep heeft gezien dat Hongarije de laatste jaren steeds meer in trek is gekomen als emigratiebestemming voor Nederlanders en Vlamingen uit vrijwel alle leeftijdscategorieën. Geen wonder, want de zeer lage prijzen van onroerend goed én het goedkope levensonderhoud zijn natuurlijk erg aantrekkelijk voor mensen die bij voorbeeld (vervroegd) van hun pensioen willen gaan genieten. Maar waar moet je op letten als je deze stap zet? 

Mijn Hongaarse roots – Thérèse Major & Tekstheater 

In dit kijk-hoorspel, met tekst, (gitaar)muziek en zang, spelen deelnemers aan het teksttheater in Emmen een hoofdstuk uit het boek over de Hongaarse afkomst van Thérèse en haar zoektocht daarnaar. In dit hoofdstuk bevindt het hoofdpersonage zich in het Huis van Bewaring in Haarlem en schrijft hij een brief aan zijn ‘edes anya’ (moeder) waarin hij haar vertelt hoe het zo ver heeft kunnen komen. 

Kamperen in Hongarije – Carla Joosse 

Carla Joosse neemt u mee op kampeervakantie, al trekkend door Hongarije. Ondertussen komt u veel te weten over Hongaarse en Nederlandse campings, over verschillende kwaliteitsniveau’s, passend bij uw wensen. U zult verbaasd zijn over het aanbod, de leuke uitstapjes, de heerlijke kuurbaden, de huurmogelijkheden van tenten, caravans en nog veel meer. Uiteraard kunt u zelf overal terecht, met uw camper, uw caravan, uw tent of uw shelter achter op de motor. 

Over Hongaarse wijn en Hongaarse wijnregio's - Attila Szunomar 

‘Furmint is niet alleen dè inheemse druif bij uitstek, het is tevens de druif waarmee Hongarije op wijngebied, internationaal een hoog aanzien heeft. Ik neem jullie mee langs de verschillende varianten en laat je daarbij diverse stijlen uit verschillende streken proeven.’ Attila Szunomar is één van de beste kenners van de Hongaarse wijn in Nederland. Met liefde vertelt hij over de beroemde wijnstreken en de bekende wijnen, maar hij zal het ook niet laten om de onbekende pareltjes uit de wat onbekendere gebieden aan u voor te stellen. Goede wijn behoeft geen krans. Maar wist u al hoe goed de Hongaarse wijnen zijn? 

Hongaren in Nederland in de 20e en 21e eeuw - Miklós Tóth 

Met grote kennis van Hongarije en Nederland en met grote betrokkenheid neemt mijnheer Miklos Töth u in grote stappen mee door de geschiedenis van beide landen. Geen liefde voor Hongarije zonder liefde voor de gezamenlijke geschiedenis. In 45 minuten krijgt u de grote lijn te pakken: van Hongaarse studenten in Nederland in de zestiende eeuw tot kindertreinen naar Vlaanderen aan het begin van de 20e eeuw, de dramatische gebeurtenissen in 1956 waardoor vele Hongaren naar Nederland kwamen en de huidige tijd, met vele Nederlandse 50plussers in Hongarije en vele Hongaarse 20-ers in Nederland. hier komt de tekstStandhouders 2016:

www.honingandcakes.nl
Taarten en koekjes voor elke gelegenheid.


beSoapy – Natural Handmade Soap and Chri's Things
Zie Facebook
Natuurlijke, handgemaakte zeep en crème.
Handgemaakte woondecoratie en speelgoed voor kinderen.


Forest Castle
www.forest-castle.com
Kleinschalig vakantiepark met diverse villa’s, een mini camping en een heerlijk zwembad met diverse terrassen. Bij het zwembad bevindt zich een bar/bistro voor de nodige versnaperingen.


Artventures
www.artventures.nl
Creatieve en intuïtieve workshops en wandelingen in Hongarije, individueel of voor groepen. Ook verhuur van schitterende huizen met zwembad.

Hungarian Business Network
www.huchamber.nl
Interessante ontmoetingsplaats voor bedrijven die in Hongarije geïnteresseerd zijn. HBN-leden krijgen onder andere de kans om belangrijke zakenpartners te vinden , snel de weg te vinden naar officiële instanties en de juiste informatie te krijgen over zakendoen in Hongarije.

NovAgora
Ondersteunen van samenwerkingsverbanden tussen Nederland en CEE- landen en partners, in het bijzonder de samenwerkingsverbanden met Hongarije.

De Kruijf Fine Food Service
www.dekruijf-ffs.nl
Importeur van Hongaarse wijnen (Arvay, Pfneiszl, EKB, Twickel).

Kézműves Konyakmeggy KFT
www.konyakmeggy.com
Handgemaakte bonbons, gebak en delicatessen.

Diana Medical Care kft
www.dmc-kft.eu
Goede medische behandelingen in Hongarije tegen zeer gunstige prijzen (conform EU-richtlijn) 

Wijnhuis Kastelein
www.wijnhuiskastelein.nl
Importeur van Hongaarse wijnen. 

Slijterij-Wijnhandel Sanne-Paul Benting
www.slijterijbenting.nl
www.naarhongarije.nl
Importeur van heerlijke Hongaarse wijnen van de wijnhuizen Frittmann & Szöke en Vila Marika. Naast deze wijnen ook importeur van Palinka van het kwalitatief hoogstaande palinka huis Szekeres uit Soltvadkert. Ook verhuur van een aantal vakantiewoningen in centraal Hongarije. 

Piri’s Advies
www.adobevallas.nl
Adviesbureau voor Hongaren die in Nederland wonen en werken. 

Kreativ Dental
www.kreativdentalclinic.eu/nl
Organiseert reizen naar onze tandheelkundige kliniek in Boedapest, Hongarije ter behandeling aldaar.

TTS- De Hongarijespecialist
www.hongarijespecialist.nl
Internet reisbureau gespecialiseerd in reizen naar Hongarije.

Hongaarse ambassade
haga.gov.hu
In de stand zal meer uitleg gegeven worden over de programma's en evenementen van de ambassade op het gebied van handel en cultuur. 

Imre Sabo (kunstschilder / festőművész)
imre-sabo.exto.nl
Tentoonstelling en verkoop van zijn schilderijen.

Caramel Lion
www.caramellion.nl
Delicatessen.

Hongarije Plaza