Lezingen/workshops  2020

Bij de editie 2023 van Hongarije Plaza zullen de volgende lezingen plaatshebben (een aantal is nog oner voorbehoud). Naast een flink aantal Nederlandstalige lezingen ook een drietal Hongaarse lezingen.
De zalen waarin de lezingen worden gehouden zullen de naam dragen van onze premium-sponsoren.


Lezingen gepland voor editie 2023:

1. Carla Meeuwisse

Reiscreaties en Donau-cruises

Carla neemt u mee over de Donau naar de wereld van de riviercruises.

 Ook zal zij het aanbod aan wijnreizen belichten en de rondreizen door Midden- en Oost-Europa en de Balkanlanden.

2. Pieter Biezenaar & Angelie Witjes

Gewoon Hongarije

Angelie Witjes en Pieter Biezenaar hebben de afgelopen jaren tal van onderhoudende verhalen gepubliceerd in Most Magyarul! Hongarije Magazine over fietsen in Hongarije: Fietsen langs de Donau, Fietsen langs de Dráva, Fietsen langs de grenzen en Fietsen over de poesta. Met hun aanstekelijke verhalen laten zij zien hoe leuk het kan zijn met weinig eisen over het Hongaarse platteland te fietsen en te wandelen en hoe juist het contact met de gastvrije plaatselijke bevolking zo'n fietsreis waardevol maakt. Ook gaven zij met veel succes een tweetal lezingen tijdens de Fiets- en Wandelbeurs 2017 en op Hongarije Plaza 2018.

Voor Hongarije Plaza 2023 laten zij u een aantal rustige, stille, unieke, maar 'gewone' plekjes zien in Hongarije waar zij tijdens hun reizen allerlei klein avontuur hebben beleefd en  met allerlei gewone Hongaren in contact zijn gekomen. Hun lezing heet dan ook Gewoon Hongarije en zal ongetwijfeld ook weer veel prachtige plaatjes bieden!

3. Robert Kemkers

Makelaar en jurist in Hongarije

Wat voor de één een droomhuis is, is voor de ander een schrikbeeld. De één wil graag zelf van de grond af renoveren, de ander wil graag kant-en-klaar met zwembad. Hoe vind je je droomhuis. Hoe is de prijsontwikkeling van onroerend goed in Hongarije. Aan welke eisen moet je als Nederlandse koper voldoen. Welke kosten komen er bij kijken. Robert Kemkers heeft 16 jaar ervaring als makelaar en jurist. 


Emigreren naar Hongarije

Bij voldoende animo geeft hij of zijn collega ook een algemene lezing over emigreren naar Hongarije.
Graag even melden via ons emailadres of u specifiek belangstelling heeft voor de lezing Emigreren naar Hongarije.

4. Mónika Soós ˙ Hongaars leren

Hongaars leren, hoe doe je dat?

Iedereen die iets met Hongarije te maken heeft merkt al heel snel, dat je met kennis van het Nederlands, Engels of Duits je niet veel Hongaars kunt begrijpen. Er is maar één oplossing en dat is jezelf in de Hongaarse taal verdiepen! Niet heel gemakkelijk maar een hele mooie uitdaging voor iedereen. In deze workshop krijgt u informatie over, waar en hoe u Hongaars kunt leren. U krijgt ook een spannende inleiding over de uitspraak van de Hongaarse taal en een uitleg over waarom de Hongaren een beetje raar kijken als u hen om 10 uur ’s ochtends enthousiast met „Jó reggelt!” begroet....

5. Leonóra Mörk over Friesland

Hongaarse roman over Friesland

Hongaarstalige lezing over de totstandkoming van haar romans en de daarbij komende research. Haar boeken vormen stuk voor stuk een aangename mix van romantiek, muziek- en/of kunstbeschouwing en een raadsel, mysterie of een andere spannende intrige.

In 2021 bracht Leonóra het boek Törött tulipánok (Gebroken tulpen) uit, dat zich afspeelt in de zestiende eeuw in Holland. Haar dit jaar in juni te verschijnen nieuwste boek Szentjánosfű (Sintjanskruid) is gesitueerd in Friesland!


MÖRK LEONÓRA író, újságíró, szerkesztő, műfor-dító, éveken át az Elle főszerkesztő-helyettese-ként, illetve a Nők Lapja vezető szerkesztőjeként dolgozott. Regényeiben nem elégszik meg azzal, hogy elmesél egy magával ragadó történetet, hanem izgalmas kultúrtörténeti kalandozásra is hívja olvasóit. A holland aranykorban játszódó Szentjánosfű a tizenegyedik könyve.

6. Edwin van Schie

Fascinerende facetten van het Hongaars

Een lezing waarin docent Hongaars Edwin van Schie nu eens de ver(der)gevorderde cursist Hongaars bedient met tal  van nuttige weetjes en achtergronden bij de Hongaarse grammatica. Allerlei fascinerende en fantastische eigenschappen van het Hongaars zullen de revue passeren: van de kracht van de bepaalde vervoeging tot de (ir)realiteit van de irrealis, van de vrijwel perfecte logica van de zinsbouw tot de ingewikkeldste bezits- en hebbenconstructies... en nog veel meer!

7. Jan Maiburg

'Van de poesta wil ik dromen'

Vierspan, levade, stoeterij, circuspaard, csikós, lovárda, Reitschule, Jan Maiburg is een zeer bekende paardendeskundige met likes op zijn Facebookpagina van all over the world. Hij is de auteur van De paardenfluisteraar van Oranje (over de Hongaarse paardrijleraar in dienst van Juliana die les gaf aan prinses Beatrix) en schreef in Most Magyarul! 83 over deze Hazslinszky Géza en over de gereconstrueerde Spaanse Rijschool op de Burcht van Buda. Jan Maiburg zit vol Hongaarse paardij-anecdotes en quotes en neemt u op boeiende wijze mee naar een vervlogen verleden en naar een hippische wereld vol geheimen en intriges op het wereldtoneel...

8. Gerhild Tóth-van Rooij

Hongaarse componist

De kunst en muziekredacteur van Most Magyarul! Hongarije Magazine Gerhild van Rooij schreef in Most Magyarul! Hongarije Magazine 84, 86 en 88 een drieluik over de componist, pianist en dirigent Ernő Dohnányi. Daarnaast schreef zij over Bartók, Haydn, Liszt, Beethoven, en Goldmark.9. "Vlieg, mijn zwaluw"


Lezing en boekpresentatie door Patrick Bernhart

"Als een in Nederland geboren kind van Hongaarse vluchtelingen liep ik rond met vragen over mijn afkomst. Helemaal nadat ik op vijftienjarige leeftijd hoorde dat mijn familie Joods was, maar dat ik daar beter over kon zwijgen. Vanwege mijn familiegeschiedenis vol trauma’s en geheimen, kwam ik klem te zitten in het heden. Maar door het schrijven van dit boek heb ik niet alleen mijn voorouders, maar ook mijzelf gevonden."

10. Onbekend Hongarije

Presentatie door Karin de Ruijter van Hungaria Huizen over nog niet bekende, maar bijzonder fraaie pareltjes in Hongarije


Hongaarstalige lezing

11. Pálfalvi Ivett & Rapai Judit

Pedagógia

Info volgt

Hongarije Plaza