Lezingen/workshops  2020

Bij de editie 2020 van Hongarije Plaza zouden ondderstaande lezingen hebben plaatsgehadNaast een flink aantal Nederlandstalige lezingen ook een paar Hongaarse lezingen.
De zalen waarin de lezingen worden gehouden zullen de naam dragen van onze premium-sponsoren.


Lezingen gepland voor editie 2020:

1. Carla Meeuwisse

Reiscreaties en Donau-cruises

Carla neemt u mee over de Donau naar de wereld van de riviercruises.

 Ook zal zij het aanbod aan wijnreizen belichten en de rondreizen door Midden- en Oost-Europa en de Balkanlanden.

2. Pieter Biezenaar & Angelie Witjes

Gewoon Hongarije

Angelie Witjes en Pieter Biezenaar hebben de afgelopen jaren tal van onderhoudende verhalen gepubliceerd in Most Magyarul! Hongarije Magazine over fietsen in Hongarije: Fietsen langs de Donau, Fietsen langs de Dráva, Fietsen langs de grenzen en Fietsen over de poesta. Met hun aanstekelijke verhalen laten zij zien hoe leuk het kan zijn met weinig eisen over het Hongaarse platteland te fietsen en te wandelen en hoe juist het contact met de gastvrije plaatselijke bevolking zo'n fietsreis waardevol maakt. Ook gaven zij met veel succes een tweetal lezingen tijdens de Fiets- en Wandelbeurs 2017 en op Hongarije Plaza 2018.

Voor Hongarije Plaza 2020 laten zij u een aantal rustige, stille, unieke, maar 'gewone' plekjes zien in Hongarije waar zij tijdens hun reizen allerlei klein avontuur hebben beleefd en  met allerlei gewone Hongaren in contact zijn gekomen. Hun lezing heet dan ook Gewoon Hongarije en zal ongetwijfeld ook weer veel prachtige plaatjes bieden!

3. Robert Kemkers

Makelaar en jurist in Hongarije

Wat voor de één een droomhuis is, is voor de ander een schrikbeeld. De één wil graag zelf van de grond af renoveren, de ander wil graag kant-en-klaar met zwembad. Hoe vind je je droomhuis. Hoe is de prijsontwikkeling van onroerend goed in Hongarije. Aan welke eisen moet je als Nederlandse koper voldoen. Welke kosten komen er bij kijken. Robert Kemkers heeft 16 jaar ervaring als makelaar en jurist. 


Emigreren naar Hongarije

Bij voldoende animo geeft hij of zijn collega ook een algemene lezing over emigreren naar Hongarije.
Graag even melden via ons emailadres of u specifiek belangstelling heeft voor de lezing Emigreren naar Hongarije.

4. Mónika Soós ˙ Hongaars leren

Hongaars leren, hoe doe je dat?

Iedereen die iets met Hongarije te maken heeft merkt al heel snel, dat je met kennis van het Nederlands, Engels of Duits je niet veel Hongaars kunt begrijpen. Er is maar één oplossing en dat is jezelf in de Hongaarse taal verdiepen! Niet heel gemakkelijk maar een hele mooie uitdaging voor iedereen. In deze workshop krijgt u informatie over, waar en hoe u Hongaars kunt leren. U krijgt ook een spannende inleiding over de uitspraak van de Hongaarse taal en een uitleg over waarom de Hongaren een beetje raar kijken als u hen om 10 uur ’s ochtends enthousiast met „Jó reggelt!” begroet....

5. Cisca Ansem (onder voorbehoud)

Hegyem Hungarian Wine

"De heuvels rondom het dorp Gyümölcsény in de provincie Baranya zijn prachtig. Een aantal kleine verwaarloosde wijngaarden vroeg om herstel in oude glorie en Cisca Ansem wist meteen dat zij dat wilde doen. “De plek heeft mij gekozen”. Op deze paradijselijke plek maakte zij de afgelopen 15 jaar haar droom waar: samen met mensen uit het dorp ontwikkelt en exploiteert zij het biologische wijngoed Hegyem, Hongaars voor ‘mijn berg’.

6. Edwin van Schie

Fascinerende facetten van het Hongaars

Een lezing waarin docent Hongaars Edwin van Schie nu eens de ver(der)gevorderde cursist Hongaars bedient met tal  van nuttige weetjes en achtergronden bij de Hongaarse grammatica. Allerlei fascinerende en fantastische eigenschappen van het Hongaars zullen de revue passeren: van de kracht van de bepaalde vervoeging tot de (ir)realiteit van de irrealis, van de vrijwel perfecte logica van de zinsbouw tot de ingewikkeldste bezits- en hebbenconstructies... en nog veel meer!

7. Jan Maiburg

Van de poesta wil ik dromen

Vierspan, levade, stoeterij, circuspaard, csikós, lovárda, Reitschule, Jan Maiburg is een zeer bekende paardendeskundige met likes op zijn Facebookpagina van all over the world. Hij is de auteur van De paardenfluisteraar van Oranje (over de Hongaarse paardrijleraar in dienst van Juliana die les gaf aan prinses Beatrix) en schreef in Most Magyarul! 83 over deze Hazslinszky Géza en over de gereconstrueerde Spaanse Rijschool op de Burcht van Buda. Jan Maiburg zit vol Hongaarse paardij-anecdotes en quotes en neemt u op boeiende wijze mee naar een vervlogen verleden en naar een hippische wereld vol geheimen en intriges op het wereldtoneel...

8. Gerhild Tóth-van Rooij

Ernő Dohnányi

De kunst en muziekredacteur van Most Magyarul! Hongarije Magazine Gerhild van Rooij schreef in Most Magyarul! Hongarije Magazine 84, 86 en 88 een drieluik over de componist, pianist en dirigent Ernő Dohnányi. Inmiddels heeft zij voor het joods cultuurfestival Jofel ook lezingen verzorgd over het bewogen leven van deze Hongaar uit Felvidék. Tussen de beide wereldoorlogen speelde hij een belangrijke rol op muzikaal gebied in Budapest en zorgde er en passant ook nog voor dat zijn joodse leerlingen en joodse musici niet werden ontslagen noch gedeporteerd. Na WO II trok Dohnányi eerst naar Zuid-Amerika en van 1949 tot 1960 woonde en werkte hij In Florida.

9. Orsolya Réthelyi & Maarten J. Aalders

De Hongaarse kindertreinen

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de eerste kindertrein reed van Budapest naar Nederland en België. Hongaarse kinderen konden vanuit het door de Eerste Wereldoorlog danig verzwakte en arme Hongarije een half jaar in beide lage landen bij-eten, aansterken en op krachten komen. In symposia in Leuven, Budapest en Kampen is de afgelopen jaren veel aandacht besteed aan dit historische fenomeen, dat veel contacten heeft opgeleverd tussen families in enerzijds Hongarije en anderzijds Nederland en België. Ook op cultureel gebied hebben de kindertreinen veel wederzijdse aandacht gebracht. Begin februari is op het symposium in Kampen een lijvige bundel gepresenteerd met artikelen over de periode van de kindertreinen en de weerslag op de bevolking en de cultuur hier en daar. Het boek De Hongaarse kindertreinen. Een levende brug tussen Hongarije, Nederland en België na de Eerste Wereldoorlog staat o.a. onder redactie van de historici, Orsolya Réthelyi van de Vakgroep Neerlandistiek van de ELTE-Universiteit te Budapest en Maarten J. Aalders. Samen verzorgen zij op Hongarije Plaza een ongetwijfeld boeiende lezing met veel uniek beeldmateriaal!  

10. Onbekend Hongarije

Presentatie door Karin de Ruijter van Hungaria Huizen over nog niet bekende, maar bijzonder fraaie pareltjes in Hongarije


Hongaarstalige lezing

11. Pálfalvi Ivett & Rapai Judit

Pedagógia

Info volgt

Hongarije Plaza