Most Magyarul! Hongarije Magazine-zaal

1. Gerhild Tóth-van Rooij, 10.20 u.

György Ligeti (1923-2006), baanbrekend componist in de twintigste eeuw,

Over deze lezing schreef Hessel Fluitman in het Friesch Dagblad: "Gerhild van Rooij bracht met haar verhaal over de Joods-historische componist György Ligeti de tegenwoordige tijd weer in beeld. Dat ging niet alleen over zijn composities, maar ook over de verschrikkingen van het nazisme en de grote weerstanden die nog steeds bestaan tegen het Jodendom. En tegen moderne composities. Met haar enthousiasmerende verhaal brak ze een lans voor de composities van deze in 2006 overleden componist."

2. Albert Heldoorn, 12.30 u.

Albert Heldoorn is al 42 jaar betrokken bij de Stichting Hulp Oost-Europa.  In zijn lezing zal hij boeiende verhalen vertellen over hoe er vanaf de jaren zeventig Bijbels werden gesmokkeld naar Hongarije en Transsylvanië.

3. Edwin van Schie, 13.30 u.

Me zoke vest...

Tweetalige lezing over de rol van uitspraak, klank, ritme en intonatie bij het begrijpen van Hongaars door Nederlanders resp. Nederlands door Hongaren.


ER-ről van szó. Avagy: hangsúly, dallam és ritmus: a megértés fontos jellemzői"

Azt mondta Laci nekem: 'Na, Edwin, most három hete figyelem a munkatársaimat, de még sosem hallottam az "er-szócskát..." Ez  a kis sztori megmutatja hogy van némi különbség a valóságos, beszélt nyelv és az írott nyelv között. Ami továbbá fontos a holland nyelv megértéséhez, az az hogy hova tesszük a hangsulyt. A magyar nyelv ebben nem tud segíteni, hiszen mindig egyformán a szavak első szótágjára esik."

4. Pieter Biezenaar, 14.30 u.

Fietsen en onthaasten in Hongarije

Angelie Witjes en Pieter Biezenaar hebben de afgelopen jaren tal van onderhoudende verhalen gepubliceerd in Most Magyarul! Hongarije Magazine over fietsen in Hongarije: Fietsen langs de Donau, Fietsen langs de Dráva, Fietsen langs de grenzen en Fietsen over de poesta. Met hun aanstekelijke verhalen laten zij zien hoe leuk het kan zijn met weinig eisen over het Hongaarse platteland te fietsen en hoe juist het contact met de gastvrije plaatselijke bevolking zo'n fietsreis waardevol maakt. Ook gaven zij met veel succes een tweetal lezingen tijdens de Fiets- en Wandelbeurs 2017.

5. Prof. Dr. László Marácz, 15.30 u.

De oorsprong van de Hongaarse taal: Fins, Turks of gewoon Hongaars?

Zie over de achtergronden bij deze lezing de artikelen in Most Magyarul! Hongarije Magazine 81 (februari 2018) en 83 (juli 2018).

GeGe-Thuis in Hongarije-zaal

6. Mónika Soós, 10.20 u.

Hongaars leren, hoe doe je dat?

Iedereen die iets met Hongarije te maken heeft merkt al heel snel, dat je met kennis van het Nederlands, Engels of Duits je niet veel Hongaars kunt begrijpen. Er is maar één oplossing en dat is jezelf in de Hongaarse taal verdiepen! Niet heel gemakkelijk maar een hele mooie uitdaging voor iedereen. Op deze workshop krijgt u informatie over, waar en hoe u Hongaars kunt leren. U krijgt ook een spannende inleiding over de uitspraak van de Hongaarse taal en een uitleg over waarom de Hongaren een beetje raar kijken als u hen om 10 uur ’sochtends enthousiast met „Jó reggelt” begroet.” 

7. Wilfred Muis, 12.30 u.

Honing maken in Hongarije en andere natuurverschijnselen 

Eén van de mooie ambachten, die in Hongarije nog springlevend is, is het ambacht van de imker. Bloemen- en acaciahoning zijn de bekendste honingsoorten. Maar er zijn er veel meer. Hoe hou je een bijenvolk? Hoe belangrijk zijn bijen in de natuur? Wilfred Muis van Imkerijthaagje.nl vertelt over zijn ervaringen als Nederlandse honingmaker in Hongarije. 

8. Marcel van Rijn, 13.30 u.

Actieve vakanties in Hongarije

Op zoek naar leuke activiteiten om te doen tijdens een vakantie in Hongarije?
Kom dan naar de workshop van Marcel van Rijn, de eigenaar van Voordelig Hongarije, waarin hij zal vertellen over de mogelijkheden. Denk hierbij aan activiteiten geschikt voor het gezin, voor een groep vrienden of voor individuele deelname.
Andere mogelijke activiteiten zijn quad rijden, UAZ-safari, rijden met een tank, het volgen van high rope parcoursen in speciaal aangelegde parken etc.
Geïnteresseerd in andere activiteiten? Vraag het tijdens de workshop en Marcel geeft antwoord.
Ook als je zelf wilt mountainbiken, wandelen of toerfietsen kan Marcel tijdens de workshop advies geven over mooie regio's om de vakantie te vieren.
Geen zin om zelf de reis te organiseren en liever alles overlaten aan een bedrijf dat gespecialiseerd is in het organiseren van actieve rondreizen? Kijk dan op www.voordelighongarije.nl naar hun mogelijkheden, staat de gewenste reis er niet tussen, dan kan mensamen met u kijken naar de mogelijkheden.

9. Robert Kemkers, 14.30 u.

Makelaar in Hongarije

Wat voor de één een droomhuis is, is voor de ander een schrikbeeld. De één wil graag zelf van de grond af renoveren, de ander wil graag kant-en-klaar met zwembad. Hoe vind je je droomhuis. Hoe is de prijsontwikkeling van onroerend goed in Hongarije. Aan welke eisen moet je als Nederlandse koper voldoen. Welke kosten komen er bij kijken. Robert Kemkers heeft 12 jaar ervaring als makelaar en jurist. 

10. Hungaria Huizen, 15.30 u.

(Karin de Ruijter) en 

Stichting Gastouders Hongarije

De charme van Hongarije als vakantieland. Een korte presentatie/quiz over activiteiten die u zou kunnen doen en zien in Hongarije. Naast het bekende Boedapest en het Balatonmeer is er veel te ontdekken. Een vakantie begint bij een van onze vakantiehuizen verspreid over het hele land.


Stichting gastouders Hongarije verzorgt vakanties in Nederland voor Hongaarse kinderen uit kindertehuizen bij gastgezinnen. Voor hen is het meedraaien in een gezin heel bijzonder. Gastouders vertellen over hun ervaringen.

Covebo-zaal

11. Lenssen Advies, 10.20 u.

Workshop over investeringsmogelijkheden in Hongarije

Via Lenssen Advies kan eenvoudig gebruik worden gemaakt van een netwerk aan specialisten bestaande uit onder andere advocaten, notarissen, bankiers, accountants en makelaars in Nederland en Hongarije.

Door dit breed netwerk aan specialisten en zijn fysieke aanwezigheid in zowel Nederland als Hongarije kan het bedrijf ondernemers faciliteren bij:

Het oprichten van een Hongaarse onderneming;
Het opstellen van haalbaarheidsstudies aangaande investerings- en projectproposities;
Het zoeken naar Hongaarse projectpartners;
Het verrichten van (financiële) managementtaken voor Hongaars-Nederlandse vennootschappen;
Het (door-)ontwikkelen van Hongaars-Nederlandse bedrijfsconcepten;
De fysieke vertegenwoordiging in Hongarije. De lezing wordt in twee talen gegeven door Mr. Tristan Smits (NL) en Zoltán Spellenberg. 

Covebo terem: Magyarnyelvű előadások

12. Pálfalvi Ivett, 12.30 u.

Hollandok között magyar

Milyen lehetőségeket rejtenek a hétvégi magyar óvodák és iskolák Hollandiában a gyerekeknek, a szülőknek, a pedagógusoknak és a vállalkozóknak? A jelenleg elérhető válaszok bemutatása a kétnyelvűség, többnyelvűség alapjaira építkeznek. Az előadás után szeretettel várjuk a gyerekeket a workshopra!
13. Kocsány Marianna, 13.30 u.

Flow és Pszichológiai Immunrendszer - a magyar pszichológusok a boldogság nyomában

Szeretnéd tudni mennyire fejlett a pszichológiai immunrendszered? Kíváncsi vagy, mi is az a FLOW?

Ezen az interaktív workshopon mindezekre választ kaphatsz!

A workshop-on két nemzetközileg elismert magyar pszichológus munkásságával ismerkedhetnek meg a résztvevők: Oláh Atilla Pszichológiai Immunrendszere és Csíkszentmihályi Mihály Flow elmélete kerül bemutatásra. Mindezt csoportos feladatokkal és tesztkitöltéssel, tesszük interaktívvá, amely során megtudhatod mennyire fejlett a Pszichológiai Immunrendszered, és milyen módon növelheted a FLOW élményt az életedben!

14. Janecskó Ferenc, 14.30 u.

A motivációs előadó és rendezvény szervező, az L.L.L. Events alapítója a pozitív gondolkodásban rejlő határtalan lehetőségekről beszél - Egy Hajszálnyi "ÉN" - című előadásán. Szót ejt őszi rendezvénysorozatáról is, melynek keretében Vujity Tvrtko-t is meghívják Hollandiába. Interaktív előadása után, egy kicsit mind jobban érezhetjük magunkat.

15. Klein Administraties, 15.30 u.

A Klein Könyvelőiroda standjában egész nap kérdéseket lehet feltenni adminiszrációs témákról (családi pótlék, vállalkozásindítás, támogatások igénylése, adóügyek, munkanélküli segély), és bedobni egy üvegbe, Majd 15.30-kor workshop keretében válaszol rá Tamás Mónika Tamás és Darfelné Anita

Hongarije Plaza