Magyarnyelvű előadásokMost Magyarul! Hongarije Magazine-terem

8. Edwin van Schie

Kétnyelvű előadás:  Ami a magyar nyelvben rejlik ...

Edwin van Schie, aki immár 35 éve magyar nyelvtanár két nyelven tartja az előadását, amelyben ízelítőt ad a magyar nyelvtan néhány különlegességéről és a két nyelv közti szerkezeti különbségekről, valamint számára érdekes, izgalmas nyelvtani problémákat is tálal a hollandok vagyis a hollandiai magyarul tanulók elé. A haarlemi Hongaarse School nyelviskolájában gyakran beülnek a magyarul tanuló hollandok magyar párjai is, akiket ilyenkor elkápráztat a magyar nyelv csodálatos rejtelmeivel...

9. Mörk Leonóra Frízföld-i regénye

Magyarul alul

Nederlands infotekstje: 

Hongaarse roman over Friesland

Hongaarstalige lezing over de totstandkoming van haar romans en de daarbij komende research. Haar boeken vormen stuk voor stuk een aangename mix van romantiek, muziek- en/of kunstbeschouwing en een raadsel, mysterie of een andere spannende intrige.

In 2021 bracht Leonóra het boek Törött tulipánok (Gebroken tulpen) uit, dat zich afspeelt in de zestiende eeuw in Holland. Haar dit jaar verschenen nieuwste boek Szentjánosfű (Sintjanskruid) is gesitueerd in Friesland!


Magyarul:

MÖRK LEONÓRA író, újságíró, szerkesztő, műfor-dító, éveken át az Elle főszerkesztő-helyettese-ként, illetve a Nők Lapja vezető szerkesztőjeként dolgozott. Regényeiben nem elégszik meg azzal, hogy elmesél egy magával ragadó történetet, hanem izgalmas kultúrtörténeti kalandozásra is hívja olvasóit. A holland aranykorban játszódó Szentjánosfű a tizenegyedik könyve.

Sponzor-terem

10. Nyelv és közösség

Dr. Nyujtó Ildikó

Dr. Nyujtó Ildikó a következő kérdésekre a legfrissebb válaszokkal érkezik: Hogyan és kitől kapjuk a közös nyelvet, a kultúrát, hagyományt? Hogyan lehet megőrizni, örökíteni eltérő szociális és kulturális közegben a magyar nyelvet, kultúrát és szokásokat? Előadása az anyanyelvi kultúráról, az összetartozás elemeiről, annak közösségépítő erejéről  szól. Minden érdeklődőt szeretettel várunk. 

 

11. Pálfalvi Ivett & Rapai Judit

A játékos nevelés lehetőségei

Milyen nagyszerű,  hogy segíthetjük szülőként, nevelőként, pedagógusként a gyermek szimbolikus gondolkodásának kialakulását, az érzelmi és szociális fejlődését, a kreativitás fejlesztését, problémamegoldó képességét!

A workshop során a résztvevők tippeket is fognak kapni arra, hogy a játékos nevelés során a gyermek számára hogyan lehet észrevétlenül, könnyedén új ismeretet átadni, valamit gyakoroltatni vagy éppen egy-egy részképességet fejleszteni.

Minden érdeklődőt szeretettel vár:


Rapai Judit drámapedagógus,

Pálfalvi Ivett oktatásfejlesztő.

12. Máté Zita

A két- és többnyelvű nevelés titkai és trükkjei 

Kérdésed vagy kétségeid vannak a többnyelvű neveléssel kapcsolatban? 

• Merült fel benned aggodalom valamelyik aspektusa miatt, vagy bizonytalan vagy abban, hogy helyesen állsz-e a nyelvekkel kapcsolatos helyzetekhez? 

"Milyen a valóban támogató többnyelvű környezet?


Máté Zita a többnyelvűségre specializálódott pedagógus a többnyelvű gyermeknevelés témájával érkezik hozzánk. Interaktív előadásán a legfrissebb kutatások eredményeire alapozva és konkrét helyzeteken bemutatva ad javaslatokat a jelenlevők számára. 

Az előadáson lesz mód arra, hogy az általánosságokon túlmenően az egyéni helyzetekre is kitérjünk. 

A sok nehézség ellenére, a gyermekek helyesen támogató többnyelvű környezete óriási előny lehet.

13. Lélek-kávé

Minél tisztábban látsz önmagadra, önmagadba, annál inkább harmóniába kerülsz, és minél inkább harmóniába kerülsz, annál inkább ezt sugárzod önmagadból. Minél többen harmóniába kerülünk, annál inkább kerül harmóniába a Világunk is.

 

Önismereti beszélgetések a LÉLEK-kávéban a Hongarije Plaza helyszínén és havonta egy alkalommal, Rotterdamban. Szeretettel, Klári

Nagy színház-terem

11.15: A Hongarije Plaza ünnepélyes megnyitása

11.30 óra:

Erdős Trió

'Egy kis klasszikus magyaros íz'

Színpad

12.30 Trio Trabant

Magyarország és a Kárpátok népzenéje, dalvilága13.30 Dansgroep Ralda

néptáncelőadás

Színpad

14.30 óra:


Sinha Róbert s Danics Dóra

koncertje

Színpad

15.30 óra: Muro Phral

Vidám könnyűzene

17.00: Holland szvit c. magyar zeneszerzemény

Kamerorkest van het Noorden/Északi Kamarazenekar hangversenye

Augusztus eleje óta tudjuk, hogy a Hongarije Plazában a magyar zeneszerző, Csemiczky Miklós Holland szvit című koncertje is elhangzik. Ezt a koncertet a Gyermekvonatok emlékének ajánlják (ld. Kiállítás a gyermekvonatokról 2021-ben | (Budapesti Történeti Múzeum), amellyel Miklós édesapja annak idején rövid időre Hollandiába érkezett. Ez a látogatás folytatódna az unoka, Csemiczky Péter generációjáig, aki dokumentumfilmet készít Csemiczky nagyapáról és apáról, valamint a Hollandiához fűződő különleges kapcsolatukról. A koncertet a neves groningeni Északi Kamarazenekar adja.

Hongarije Plaza