Muziek

István Sztolyan: 10.45 u.

István Sztolyan zorgt al sinds 2011 voor de sfeervolle welkomstmuziek bij tal van evenementen van uitgeverij Hongarije Magazine,  de Hongaarse School of Hongarije Plaza.  Zie meer over István Sztolyan in de rubriek Dans-theater-muziek op de site van Most Magyarul!

Valentina Tóth 11.30 u.

Valentina Tóth is behalve voor drie-achtste Hongaarse ook een fantastische pianiste die reeds op jonge leeftijd zeer gelauwerd werd. Als tiener won zij tal van prijzen (waaronder een concert in Carnegie Hall) en met haar telkens weer uitverkochte cd Hungarian Horizon met stukken van Bartók en Kodály sleepte zij in 2016 de prestigieze Diapason d'Or (De Gouden stemvork) in de wacht! 

Valentina maakt sinds een paar jaar ook furore als de vaste pianiste van het televisieprogramma De tiende van Tijl.


Op Hongarije Plaza speelt Valentina delen van haar nieuwe cd Ruralia Hungarica, met werken van Ernő Dohnányi die deze week uitkomt. Leest u vooral de bespreking door Mattie Poels van deze prachtige plaat!

 

Het concert van Valentina is om 11.30 u.

De toegang tot Hongarije Plaza kost slechts €5,-

Het concert van Valentina Tóth werd gesponsord door Makelaardij EIGEN HUIS HONGARIJE en de HONGAARSE SCHOOL 30 JAAR. 

Marianna Kocsány: 12.00 u.

Marianna Kocsany schotelt ons een gemengd repertoire voor: jazzy improvisaties op  Hongaarse poezie, een paar eigen singer-songwriter-stukken en Hongaarse volksliedjes.

Marianna trad met veel succes op op de tweede editie van Most Magyarul! draait door in november 2017 en maakte indruk met haar vertolking van gedichten van János Pilinszky én een Hongaars volkslied. Hieronder een Engelstalige song van haar optreden in het duo Cherie van Gazelle.:


Hongaars Koor Den Haag, o.l.v. Kata Kovács: 12.30 u.

Op het repertoire van het Hongaars Koor Den Haag staan vanzelfsprekend tal van Hongaarse muziekstukken. En ook de koorleden zijn allemaal Hongaren! Zij treden vaak op bij Hongaarse kerkdiensten, en luisteren tal van evenementen van de Hongaarse gemeenschap in Nederland op. Ook haden zij veel succes bij het Huygens Festival en bij het grote Kodály-herdenkingsconcert in december 2017, waaraan Most Magyarul! Hongarije Magazine in nummer 81 een utgebreid artikel wijdde.


HONGAARS/MAGYARUL:

Hágai Magyar Énekkar Kovács Kata vezetésével

A Hágai Magyar Énekkar repertoárja nemcsak magyar darabokból áll, de mindig énekelnek magyar műveket is. Leginkább szellemében magyar ez a kórus, hiszen mind magyar anyanyelvűek. A rendszeres fellépést a magyar misék és istentiszteletek jelentik, de a Hágai Magyar Énekkar számos nagyobb koncerten is énekelt már. 2016-ban nagy sikerrel szerepelt az 1956-os forradalom 60. évfordulóján tartott megemlékezésen Hágában, amit a Hollandiai Magyarok Szövetsége szervezett. 2017-ben pedig a Nagykövetségek Nemzetközi Fesztiválján képviselhették Magyarországot egy színes műsorral. 

2017-ben végre a holland közönség elé is kiléptek: egyórás koncertet adhattak a nagynevű Huygens fesztiválon. A siker itt is óriási volt.

Az elmúlt év legnagyobb feladata a Kodály Zoltán emlékkoncert jelentette 2017. december 16-án, amiről beszámolt a Most Magyarul! Hongarije Magazine 81. számában is. Idén újra meghívást kaptak a Huygens Fesztiválra, hasonló sikerrel! (kovacs.kata@gmail.com)

Dansgroep Ralda: 13.15 u.

Dansgroep Ralda uit Raalte is een internationale dans- en muziekgroep en brengt internationale en nationale folklore op Nederlandse podia. Ook reizen de dansers en muzikanten de wereld over om de Nederlandse folklore op buitenlandse podia te brengen. Tijdens Hongarije Plaza brengt Ralda een selectie van haar Hongaarse repertoire.


Dunántúli Táncszvit gaat over het begin van de liefde tussen twee jongens en twee meisjes. De meisjes zijn op het land en halen de druivenoogst binnen. De jongens zien dit van ver en komen dichterbij. Zij zien de dames wel zitten. De dames gaan akkoord, maar dan moeten ze wel de handen uit de mouwen steken en meehelpen met de druivenoogst.

De Hongaarse Finale brengt een dansend feest voor jong en oud. Iedereen komt samen om met elkaar te dansen. En natuurlijk wordt er ook gezongen.

Tisztelet az öregeknek gaat over het doorgeven van traditie van generatie op generatie. Dit zorgt ervoor dat het (dans)vuur in ons allen blijft branden. Deze choreografie is een eerbetoon aan onze opa's en oma's; de oudere generaties die ons hun cultuur, dans, muziek, zang en vooral hun liefde hiervoor hebben doorgegeven. De dansen (szegényes en pontozó) uit deze choreografie komen uit Küküllőmente, Erdély (Transsylvanië).

Voor meer informatie over Dansgroep Ralda kijk je op www.ralda.nl of volg ze op Facebook of Instagram.

Margaret Island: 16.00 u.

Margaret Island

Hongarije Plaza is bijzonder blij dat de Hongaarse band Margaret Island is gestrikt voor een optreden tijdens de komende editie. Ongetwijfeld zullen alle gasten genieten van deze band, die in korte tijd in eigen land heel populair geworden is met zijn Indie-sound, feestklanken en prachtige Hongaarse teksten. Hongarije Plaza wordt hun eerste Nederlandse optreden! 

Het optreden van Margaret Island is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van onze sponsors, waaronder ook mediasponsor Most Magyarul! Hongarije Magazine.


Meet and greet Margaret Island

Meer lezen over Margaret Island

In het julinummer van Most Magyarul! Hongarije Magazine verscheen een exclusief interview met deze vrolijke, jeugdige maar zeer populaie band. 


Bekijk een deel van het optreden op Hongarije Plaza:

Op YouTube zijn tal van filmpjes van optredens te vinden.

Hieronder de film van de podiumoptredens met vanaf minuut 7,28 een deel van het concert van Margaret Island

Hongarije Plaza