Persberichten

Uitgebreid persbericht

Barneveld gastheer van landelijk evenement ‘Hongarije Plaza’

De Gemeente Barneveld is dit jaar door de organisatie van de Vereniging Hongarije Plaza gekozen als locatie voor het jaarlijks terugkerende evenement ‘Hongarije Plaza’. Het evenement heeft een landelijke uitstraling met bezoekers uit alle hoeken van het land, zelfs uit België. Op zaterdag 29 september 2018 openen om 10:00 uur de deuren van de Veluwehal. Er worden 1500-2000 bezoekers verwacht.

Hongarije Plaza wordt georganiseerd op vrijwillige basis door een enthousiast bestuur en vele vrijwilligers daaromheen. Hongaren die elkaar willen ontmoeten, maar ook Nederlanders die de liefde voor Hongarije willen delen met anderen of graag kennis willen maken met de mogelijkheden die het land biedt, zijn van harte welkom. Bestuurslid Edwin van Schie: “Tientallen standhouders laten zien wat Hongarije te bieden heeft. Van vastgoed tot wijn, van volksdans tot taalcursussen, de veelzijdigheid van deze dag levert al vele jaren een succesvol recept voor deze feestelijke dag.”

Voorzitter Dora Varga licht toe: “Er zijn podiumoptredens van onder andere de Hongaarse topact Margaret Island, de muzikale Marianna Kocsàny en de dansgroep Ralda uit Raalte. Verder geeft het Hongaars Koor Den Haag acte de présence met moderne, vrolijke Hongaarse liederen en natuurlijk de Himnusz, het Hongaarse volkslied en er is een optreden van de pianiste ValentinaTóth.” Valentina maakte furore als huispianist bij het televisieprogramma De tiende van Tijl” Zij is geboren en getogen in Nederland, maar heeft Hongaarse roots en speelt graag muziek van Hongaarse componisten. Niet alleen Bartók en Kodály, zoals op haar gelauwerde cd Hungarian Horzizon, maar (nu) ook Dohnányi en Ligeti! Haar concert op Hongarije Plaza vormt de opmaat voor de release-toernee voor haar nieuwe cd met werken van Ernst von Dohnányi.

 

Buiten de veelzijdige informatiemarkt en het dynamische podiumprogramma zijn er ook tal van workshops en lezingen. Een kleine greep uit dit programma:  Naast een lezing over Fietsen en onthaasten in Hongarije is er ook een verhaal over de Hongaarse taalroots in Centraal-Azië.  Naast een boeiende lezing over de eigenzinnige componist György Ligeti zijn er workshops over Actieve vakanties in Hongarije, over bijen houden en honing maken in Hongarije en over de huidige Hongaarse huizenmarkt voor vakantiewoningen. Ook is er een kinderplein.

 

Wie de inwendige mens wil versterken, kan zijn hart ophalen bij de grote keuze uit Hongaarse lekkernijen als kürtöskalacs, lángos, gulyás en rétes (‘Strudl’) en vele andere Hongaarse delicatessen die ter plekke kunnen worden geproefd of aangeschaft voor thuis.


Voor meer informatie, kijk op www.hongarijeplaza.org. Interesse in sponsoring of participatie als standhouder? Neem gerust contact op met het verenigingsbestuur via de website. 

Wij zien u graag op zaterdag 29 september 2018 tussen 10:00 uur en 18:00 uur. De entree bedraagt  €5,00 per persoon (kinderen tot en met 12 jaar gratis). Er is ruime parkeergelegenheid op loopafstand van de Veluwehal, tevens is het evenement goed bereikbaar per openbaar vervoer. Zie voor alle nodige informatie en programmadetails: www.hongarijeplaza.org.

Hongarije Plaza