Muziek

Vanaf 10.00 u. in de sporthal:

Era CK

Gedurende de dag- als er geen voorstelling is in de theaterzaal,  zal Era CK van zich laten horen:  Hongaarse songs, evergreens en eigen werk, door zichzelf begeleid op piano!


Met gastoptredens door


A Parkolóőrök

Dávid Müller zang, en Gábor Erdős, gitaar.

Op het 'open podium' in de grote infomarkthal zullen Dávid en Gábor met tussenpozen een aantal eigen Hongaarse songs ten gehore brengen. Saillant detail: beide heren begonnen hun medewerking aan onze evenementen als parkolóőr, ofwel parkeerbegeleider!

Podiumprogramma in Theaterzaal

Presentatie: Dóra Varga-van Loon


11.15 u. Opening Hongarije Plaza in Theaterzaal

Kort welkomstwoord door organisatoren en presentator

11.30 u. Erdős Trio met Erdős Boglárka

'Egy kis klasszikus magyaros íz'

Een vleugje klassiek met het Amsterdams-Hongaarse Erdős Trio. Vader Csaba Erdős, cellist, en moeder Andrea Hornyák, pianist, zijn beiden opgeleid aan het Liszt Ferenc Conservatorium in Budapest. 

Hun muzikale dochter Boglárka won al diverse concoursen waaronder in 2011 het Prinses Christina Concours. Boglárka heeft het Conservatorium van Amsterdam gedaan en studeert nu in Keulen aan de Hochschule für Tánz und Musik. Recentelijk is zij gecontracteerd door het Keulse symfonie-orkest.

Lees meer over Boglárka , het Erdős Trio en de door hen uitgevoerde werken op mostmagyarul.nl.

Op het programma staan werken van Brahms, Haydn en Goldmark. Meer informatie volgt.

12.30 u. Trio Trabant

Het Trio Trabant bestaat uit Hilde Kertész, Winfried Veenker en Frank de Jong. Het drietal is dan wel voor 5/6 deel Nederlands, maar speelt al ruim dertig jaar pure en authentieke Hongaarse volksmuziek. Zij leerden die veelal uit de eerste hand van de dorpsmuzikanten in Transsylvanië en op muziek- en danskampen in Transsylvanië en Hongarije.


Voor het evenement Most Magyarul! draait door brachten zij in november 2019 samen met het Karpaten Ensemble een geweldige muziek- en dansshow. Daarmee verdienden zij een optreden op prime time op Hongarije Plaza!

In Most Magyarul! Hongarije Magazine 87 verschenen twee uitgebreide artikelen over het Trio Trabant en het Karpaten Ensemble. Binnenkort kunt u deze artikelen online lezen op www.mostmagyarul.nl.

13.30 u. Dansgroep Ralda

Ralda uit Raalte


14.30 u. Danics Dóra & Róbert Sinha

Special programma met teksten van Petőfi & Radnóti en songs en chansons van Dóra!.

Clip: een recente videoclip van Dora en Róbert

15.30 u. Muro Phral

Muro Phral komt vanuit het dorpje Forró in Noord-Hongarije naar Nederland!  Samen met twee vaders zouden Peti, Szili, Csabi, Roli in 2020 de reis van hun leven maken, maar Corona gooide roet in het eten.

Zij deden mee aan een talentenjacht op het televisiestation Dikh TV en wonnen. De prijs was het laten maken van een professionele clip. Deze clip is inmiddels ruim 200.000 keer bekeken op You Tube, hun gepassioneerde wijze en geconcentreerde maar toch heerlijke relaxte manier van musiceren werkt aanstekelijk. Heerlijke ritmische nummers, eenvoudige maar emotioneel geladen teksten. Een mooie manier om Hongarije Plaza 2020 af te sluiten!


En een danspaar van volksdansvereniging Ralda zal er zo nu en dan heerlijk bij dansen voor het publiek (dat misschien zelf dan ook wel een voetje van de vloer zal doen...)


Muro Phral in MM 90

In Most Magyarul! 90 (2020) schreef Conny van Tuil een artikel over Muro Phral. De Hongaarse vertaling was van de hand van Törteli Nikolett. Deze Hongaarse versie is nu ingesproken door Balázs Dóra Bernadett en vormt de basis van deze montage. Veel kijk- en luistergenoegen!


MAGYARUL: A hollandiai Most Magyarul! Hongarije Magazine 90. számában (2020) kétnyelvű cikk jelent meg a Muro Phralról. Ha nem lett volna pandémia, az együttes pont két éve, 2020. április 4-én lépett volna fel a nagyszabású Hongarije Plaza rendezvényen. A cikk a Muro Phral zenekar rövid története mellett megmutatja azt is, hogy a fiúk milyen lelkesek a fellépésekkel, koncertekkel kapcsolatban. A film a cikk hangoskönyvi változata. Írta: Conny van Tuil, fordította: Nikolett Törteli, bemondta: Balázs Dóra Bernadett. A felvétel az Első Pesti Egyetemi Rádióban (EPER) készült. A klipek: Dikh Tv, Muro Phral, Conny van Tuil. Montázs: Edwin van Schie.Zene: Roland Horváth, Peti Horváth Jansenn, Aranyosi Szili, Csaba Horvath. Ének: Roland Horváth

17.00: Hongaarse compositie 'Dutch Suite' 

Kamerorkest van het Noorden

Pas begin augustus is bekend geworden dat op Hongarije Plaza ook het concert Dutch Suite te horen zal zijn van de Hongaarse componist Miklós Csemiczky. Dit concert is opgedragen aan de Kindertreinen, waarmee de vader van Miklós destijds naar Nederland was gekomen voor een korte periode. Dit bezoek zou nog doorwerken tot de generatie van kleinzoon Péter Csemiczky, die een documentaire maakt over grootvader en vader Csemiczky en hun speciale band met Nederland. Het concert wordt uitgevoerd door het gerenommeerde Kamerorkest van het Noorden uit Groningen.

Hieronder kunt u nog even nagenieten van het podiumprogramma van Hongarije Plaza editie 2018

Hongarije Plaza