Voorpublicatie uit Most Magyarul! Hongarije Magazine 99

Klik op de eerste foto om het gehele artikel in PDF te lezen of downloaden

Inleiding

Na een aantal jaren pas op de plaats is er deze maand op 23 september weer een Hongarije Plaza. Een editie met tal van lezingen met bijzondere verhalen in het Nederlands en ook weer een aantal interessante en nuttige lezingen in het Hongaars, voor Hongaren in Nederland, onder meer over meertalig opvoeden. Allerlei organisaties en bedrijven op het gebied van Hongarije presenteren zich op de info- en verkoopmarkt aan bezoekers geïnteresseerd in Hongarije en natuurlijk ook aan hier woonachtige Hongaren. Verder is er volop Hongaarse muziek en dans en natuurlijk kunt u Hongaars eten en drinken.

'Dat was het beste programma dat je ooit hebt georganiseerd,' zei mijn oud-cursist Jaap Keijzer tegen mij na afloop van de editie van Most Magyarul! draait door van 2019, nog voor de Coronatijd. Jaap is al twintig jaar lang onze zaal- en toneeltechnicus bij evenementen van de Hongaarse School en uitgeverij Hongarije Magazine en een doorgewinterd geluids- en lichttechnicus, die van Bródy János bij ons concert in Amsterdam hoogst persoonlijk een welgemeend compliment ontving. Als Jaap het programma geweldig vond, ja, dan betekent dat wel wat! 


Trio Trabant

Het Trio Trabant bracht toen een prachtige, indrukwekkende voorstelling rond het thema pruimentijd. Zang, muziek, verhaal en dans in één vloeiende cadans, een ’soundscape’ van Hongaarse volksmuziek! 

Het kon dan ook niet anders dan dat het Trio Trabant gevraagd werd ook op Hongarije Plaza een muzikale voorstelling te geven. In 2020 ging het allemaal niet door, maar straks op zaterdag 23 september kunt u er allemaal van meegenieten in de Veluwehal in Barneveld. 


Erdős-trio

Maar er is meer te zien en te horen op de zesde editie van Hongarije Plaza. Het podiumprogramma wordt geopend door het Erdős-trio dat bestaat uit Csaba Erdős (cello) en Hornyák Andrea (piano) met hun zeer getalenteerde dochter Boglárka. Csaba en Endrea genoten beiden hun opleiding aan de Liszt Ferenc zeneakadémia te Budapest en Boglárka studeert na haar master aan het Amsterdamse Conservatorium aan de Hochschule für Tanz und Musik te Köln. Dat wordt innig genieten van een vleugje klassiek van de Hongaarse/Hongaars georiënteerde componisten Brahms, Haydn en Goldmark! 


Danics Dóra

Verder komt ook de 'ex-X-Faktorzangeres' Dóra Danics naar Hongarije Plaza. Samen met gitarist Róbert Sinha brengt zij een programma van Hongaarse chansons, haar eigen songs, getoonzette poëzie van Petőfi en volksliederen! Dóra zong bij diverse bands en was onlangs nog op de Hongaarse televisie te zien in het RTL-programma CelebRandi (dating voor bekende Hongaren). Róbert is afgestudeerd aan het Conservatorium van Den Haag en trad al dikwijls op in Nederland, onder andere bij Most Magyarul! draait door in 2017  en onlangs in juni. U leest meer over dit duo in de vorige editie van Most Magyarul! Hongarije Magazine.

Een aantal liedteksten gezongen door 'Dóri' staat op onze website mostmagyarul.nl.


Muro Phral

Het Plaza-programma wordt afgesloten door een buitenlandse primeur. De boys (srácok) van Muro Phral, een jonge band uit het plaatsje Forró in (het kansarme) Noord-Hongarije, komen na jaren wachten eindelijk naar Nederland en treden voor het eerst op buiten Hongarije! Dat wordt heerlijk meegenieten en meeswingen met hun vrolijke beats! 


In MM! 90 publiceerden wij een uitgebreid artikel over Muro Phral en over hun ontdekking door Conny van Tuil. De Hongaarse versie van dit artikel  van Conny is in 2020 tot leven gebracht in een gesproken luisterversie met visuals en muziek. Zie de rubriek Most Magyarul!-TV op www.mostmagyarul.nl.


'Kindertreinencompositie'

Behalve onze grande finale is er dit keer ook een heuse toegift. Pas begin augustus is bekend geworden dat op Hongarije Plaza ook het concert Dutch Suite te horen zal zijn van de Hongaarse componist Miklós Csemiczky. Het muziekstuk is opgedragen aan de Kindertreinen, waarmee de vader van Miklós destijds naar Nederland was gekomen voor een korte periode. Dit bezoek zou nog doorwerken tot de generatie van kleinzoon Péter Csemiczky, die een documentaire maakt over grootvader en vader Csemiczky en hun speciale band met Nederland. Dit bijzondere concert wordt als afsluiting van Hongarije Plaza uitgevoerd door het gerenommeerde Kamerorkest van het Noorden uit Groningen. (Zie ook elders in dit nummer.)


Infomarkt, verkoopstalletjes

Maar natuurlijk bestaat Hongarije Plaza niet alleen uit een fantastisch podiumprogram-

ma, nee, ook de grote hal staat weer vol info- en verkoopstands, de cateringcorner en het kinderplein.

In de stands vindt u alles betreffende Hongarije, de Hongaarse cultuur en de taal: wijnen, delicatessen, boeken, tijdschriften, taalcursussen, lesmateriaal Hongaars en Nederlands voor Hongaren, sieraden, diensten, gezondheidsproducten, reizen, vakantiehuizen en onroerend goed. Daarnaast is er ook informatie gericht op Hongaren in Nederland, zoals boekhouding en administratie, sociale zekerheid e.d. Mochten wij hier toch nog iets vergeten zijn, kijk dan op www.hongarijeplaza.org. 


Catering

De catering met hurka, gebraden kolbász, pörkölt, gulyás en nog veel meer, is in handen van het team van Krisztina Icsó die al jaren catert op braderieën en evenementen en ook maaltijden bereidde voor de Amsterdamse Hungária Club. Ook kunt u bij haar cateringstand terecht voor een assortiment aan Hongaarse drankjes en bieren voor uw directe dorst. Buiten is er dit jaar weer lángos en kürtőskalács verkrijgbaar bij de foodtruck en kraam van Hongaarse Thuis Smaken.


Kinder- en activiteitenhoek

De tweetalige kinderhoek wordt dit jaar gerund door een groepje docenten van de diverse weekendscholen voor Hongaarse kinderen in Nederland (de zogenoemde ’ovisuli’s van Amstelveen, Maarssen, Den Haag en Eindhoven) onder regie van Judit Rapai en Ivett Pálfalvi (die ook een workshop verzorgen over spelenderwijs  opvoeden. Let wel Plaza is geen oppascentrale: u bent te allen tijde verantwoordelijk voor uw eigen kind(eren)! Op het kinderplein kan de jeugd in de weer met o.a. Hongaarse handvaardigheid, bewegingsactiviteiten en volksdansen. Ook staat er een poppentheatervoorstelling gepland door Márta Horváth (zie elders in dit nummer).


Podium op de infomarkt

Dit keer is er ook op de infomarkt een podium waarop de one-womanband van Erika Székely, alias Era CK, allerlei songs zal laten horen, afgewisseld door het zang- en gitaarduo 'A parkolóőrök', Dávid Müller en Gábor Erdős, die ook het voorprogramma verzorgden bij Most Magyarul! draait door afgelopen juni.  Zij spelen op momenten dat er geen voorstelling of concert is in de podiumzaal.  


Schrijfworkshop

Schrijfster en schrijfcoach Therese Major houdt een schrijfworkshop op Hongarije Plaza. Zij is de auteur van diverse artikelen in dit tijdschrift en van verschillende boeken, waaronder een jeugdtrilogie over Johnny Mooiweer, een jongetje dat  deels van Hongaarse afkomst is, en een Budapester whodunnit waarin dezelfde jongen, maar dan als adolescent de hoofdrol speelt. Ook schreef zij het levensverhaal van haar Hongaarse vader Géza Major, dat zich laat lezen als een spannende roman. 


Lezingen

Plaza is geen Plaza als er niet ook interessante lezingen staan geprogrammeerd. Ook dit jaar hebben we weer een mooie selectie voor u gemaakt van sprekers die op herhaling komen en nieuwe presentaties en workshops: zo komen  er sprekers over uit Budapest (schrijfster Leonóra Mörk, die ook regelmatig publiceert in dit magazine en ook voor dit nummer een bijdrage schreef), Cegléd (advocate Ildikó Nyujtó over Hongaarse identiteit) en Barcelona (Zita Máté: voor coaching en advies bij meertalige opvoeding, zie elders in dit nummer). 


Nederlandstalige lezingen

Schrijver Patrick Bernhart komt naar Hongarije Plaza met zijn nieuwste boek Vlieg, mijn zwaluw. In zijn lezing zal hij vertellen over zijn ongelooflijk boeiende, maar moeizame zoektocht in archieven naar zijn Hongaars-joodse roots in o.a. Tsjechië, Oostenrijk, Slowakije en Hongarije. Deze tocht leerde hem niet alleen waar hij vandaan komt, maar ook wie hij is. Als zijn lezing net zo spannend en boeiend is als zijn boek, kan Plaza niet meer stuk! Zie ook blz. 8.)


Wij zijn blij dat er ook weer een aantal medewerkers van dit magazine bereid is een lezing te geven over zijn/haar favoriete onderwerp. Zo vertelt Gerhild Tóth-van Rooij u dit keer over het leven en werk van de dit jaar overleden Hongaars-Nederlandse kunsthistorica Magdi Ubbens. Zij was een van de eerste conservatoren van het Mauritshuis in Den Haag en publiceerde gerenommeerde boeken in vele talen. Tot slot nemen Pieter Biezenaar en Angelie Witjes u in hun lezing Gewoon Hongarije mee naar plekjes in Hongarije om te onthaasten: het gaat over kleine campings, over fietsen langs de Tisza en de Dráva en wandelen rond het meertje van Szalka.

Makelaar-jurist Robert Kemkers van GeGe-Thuis-in-Hongarije Makelaardij, die al ruim 20 jaar woonachtig is in Hongarije vertelt u over de ins en outs van een huis(aankoop) in Hongarije en tot slot noemen wij graag nog een tweetal lezingen over de Hongaarse taal: Mónika Soós geeft de beginnende cursist een introductie tot het Hongaars en Edwin van Schie zal in zijn tweetalige lezing Fascinerende facetten van het Hongaars ook de ver(der)gevorderde cursist Hongaars bedienen met tal van nuttige weetjes en achtergronden bij de Hongaarse grammatica. Allerlei fascinerende en fantastische eigenschappen van het Hongaars passeren de revue: van de kracht van de bepaalde vervoeging tot de (ir)realiteit van de irrealis, van de vrijwel perfecte logica van de zinsbouw tot de ingewikkeldste bezits- en hebbenconstructies!


Kortom wij zien u graag wederom op deze dag vol Hongaarse leringh ende vermaec, Hongaarse nectar en ambrozijn, Hongaarse muziek,  & vertier, wijn en bier! De entréeprijs bedraagt € 10,- en de deuren gaan open om 10.00 uur.

Locatie: Veluwehal, Nieuwe Markt 6, Barneveld. Voor het precieze programma kijkt u op de website www.hongarijeplaza.org en in het programmaboekje dat vanaf 20 september ook online staat 

A viszontlátásra

 Edwin van Schie


Hongarije Plaza  wordt mede mogelijk gemaakt door de vele enthousiaste standhouders en vrijwilligers én door de sponsoren Hongaarse Thuis Smaken / Schoorsteenkoek & Gege-Thuis in Hongarije-makelaardij.

Hongarije Plaza